Lita Cabellut, "La força de la vida" Exposició Retrospectiva a la fundació Vila Casas


Sabeu d’aquella sensació  que un té quan el sorprenen?
Doncs ben bé això és el que hem va sobrevenir quan vaig obrir la gran porta de vidre i vaig trepitjar la primera rajola de l’Espai Volart  i em vaig trobar allà de cara amb l’incommensurable obra plena de fantasia i màgia de l’artista Lita Cabellut, perquè la Cabellut  és dona lliure i determinada que té un atreviment desfermat d’anar per la vida, fent que la seva exuberant creativitat ens transporti més lluny d’allò que l’ull humà té capacitat de veure. I plantada allà a la Fundació Vila Casas davant la seva magnànima obra, a cavall entre la puresa de la pintura figurativa i l’expressionisme  més brutal i expressiu, vaig sentir-me acariciat  l’esperit i va deixar gravada una sensació  tant grata en mi  que em va despertar unes ganes irrefrenables d’arribar al taller i agafar els pinzells.


Havia llegit  sobre aquesta artista però no he pogut fer-me  l’idea fins que no l’he gaudida al    natural , un recull de creences, religiositat, llum , profunditats i molta força són l’ embolcall d’uns mons de patiments i sensacions d’arrelament a una terra o a una ètnia( la seva). Tot plegat un esclat d’emocions provocades per els seus retrats psicològics, sociològics que plasmen unes cares que són miralls d’ànimes d’ulls nítids i transparents, a vegades amagats i d’altres avergonyits.


Allà dempeus acompanyada per  l’escriptora Montse Solé  ens hem trobat davant un ventall de craquelats, transparències, veladures i bombolles creades  per la tècnica utilitzada ens representava com si la pell d’aquells retrats respiressin vida i ens parlessin de tot allò que ens fa diferents, la riquesa la trobem en la singularitat de la diversitat.
La llum fa brillar el color i li dóna forma, sinó hi ha llum no hi ha volum i la paleta personal de Lita Cabellut ens ho fa tant evident que sense voler ho palpes sense tocar físicament l’obra.



El món de Lita Cabellut és la societat, són les persones de la mateixa societat  les que li desperten interès i ens les vol mostrar , compartint i plasmant els que veu, no fent-li falta inventar personatges, la vida mateixa els hi mostra. Tot això ens aboca a una nova forma de concebre  la pintura des de la realitat actual  amb reminiscències dels mestres als que ella admira com: Rubens, Velázquez, Dürer, Rafael, Turner i  Goya amb el que comparteix el dolor i el patiment  dels personatges retratats com els que ella va trobar als carrers d’aquella Barcelona que la va veure créixer .

En aquesta exposició a Barcelona ens presenta una mostra que resumeix els darrers 10 anys de creació d’aquesta artista d’origen aragonès que va créixer a Barcelona i està establerta a la Haia;  no deixeu passar per alt l’obra, l’exposició de les reflexions d’una de les artistes més significatives del panorama artístic internacional contemporani.

Balletbó.


Així que ja ho sabeu !
fins el 27 de maig  Lita Cabellut. Retrospective
A la Fundació Vila Casas de Barcelona.

Comentaris