Què és això de Salmaldon?


I quan et pregunten: Què és això de Salmaldon?

Involuntàriament llances una mirada al lateral esquerre i fas memòria de tot ...si  Salmaldn és una cosa que va començar l’any 2009.

Aquell 2009 la Montse Balletbó (artista plàstica) va inspirar la seva obra en el Mar Mediterrani i ens va demanar al Pemi Rovirosa (guitarrista del grup de rock català Lax’n’busto) i a Montse Solé (escriptora, una servidora) que col·laboréssim  en aquella aventura  artística inspirada en un mar on tots tres ens havíem banyat infinitat de vegades a llarg de la nostra vida.


Sense dir-ho els tres artistes vam agafar com a referència la nostra platja de Sant Salvador del Vendrell...d’allà i de l’ infinitat de tonalitats, de sons, de històries del mediterrani al llarg de la seva llarga extensió es va conformar l’exposició SALMALDONART, inaugurada a Solsona el febrer del 2009.


L’exposició Salmaldon va ser exposada a diferents sales d’art del nostre país, Balears i Càdiz on el dia de la inauguració el tres artistes fèiem una performance de: música, pintura i narrativa en viu i en directe anomenada: Salmaldon enmoviment. La cosa va anar creixent i fins i tot vam portar una banda de músics, entre els quals hi havia en Jimmy Piñol (bateria del grup de rock català Lax’n’busto).

 

Paral·lelament i fruit d’aquest projecte en va néixer un programa de Ràdio a Calafell Ràdio on els tres artistes parlàvem d’art. A la següent temporada ja estàvem a RTV Vendrell amb un programa setmanal i en directe (un repte que vam encaixar amb molta trempera). El programa de ràdio: SalmaldonRàdio el va complementar un programa de televisió SalmaldonTv (vols veure un dels programes? on un cop per setmana les Montses entrevistàvem un artista conegut de casa nostra. Hem tingut el goig d’entrevistar a:  Tortell Poltrona, Toni Albà, Sílvia Bel, Roger Mas etc etc. La feina feta a RTVendrell a ser reconeguda amb el premi a Millor Programa Cultural l’any 2011 pel col·legi de Periodistes de Tarragona i Terres de l’Ebre. Anys després vam anar a fer el SalmaldonTv i SalmaldonRàdio a Penedès Televisió on vam seguir amb la mateixa premissa d’apropar a comarques l’art que molts cops resta centralitzat a les grans ciutats.


Amb tot, es va publicar el llibre “Salutacions Expressives, les lletres deSalmaldon” que era un recull dels escrits que formaven part de l’exposició SalmaldonArt. També es va posar a la venda el un seguit d’articles de Salmaldon que era la litografia “la Rosa dels Ports” d’una de les obres que conformaven l’exposició i el CD amb la música de SalmaldonArt feta exclusivament per a l’ocasió per en Pemi Rovirosa.


Així mateix, i degut al gran volum que va agafar el projecte Salmaldon en Pemi Rovirosa (per motius de feina) va deixar el grup i es va incorporar a la part musical en Joan Masdéu (ex-lider del grup de rock de Whiskyns ), junt duiem a terme les performances Les Montses i Joan Masdéu amb les que vam estar a diversos escenaris, entre ells el Centre Cultural Blanquerna de Madrid.


I Salmaldon seguia ...i la Montse Balletbó seguia creant la seva obra, i jo intentava escriure quan podia però necessitava una parada de Salmaldon per poder enfilar la novel·la que estava creant. Per això,  les Montses vam decidir fer una parada “tècnica” per impulsar les meves lletres i deixar un espai a la creativitat, que ambdues anhelàvem. Però no volíem estar del tot desvinculades amb res i vam tenir la sort de poder col·laborar en aquest darrer any al programa “El Matí a Ràdio 4” al costat de Ramón Castelló.


L’abril de 2015, per fi, arriba a les llibreries la meva novel·la titulada “Què fa laguarra de la teva veïna? “ ...i ara em trobo retocant la novel·la que publicaré el març de 2016.


I res...que de tant en tant va bé preguntar-te qui ets? I què és això de Salmaldon? Perquè ho portes ja tant impregnat a la pell que a cops definir-ho no és cosa fàcil degut a que tot i ser d’arrel un projecte lligat al mar Mediterrani ha modulat el seu art i ha esdevingut un projecte de comunicació i una plataforma en pro de la cultura.




  





Comentaris