Histèria Sagrada de Toni Albà i Fermí Fernàndez, al Jove Teatre Regina

Benvinguts a platea hamsterians i hamsterianes! 
 
“Histèria Sagrada” una obra de teatre a la que les noies hi hem d’assistir amb el pipi fet de casa i sense rímel a les pestanyes. 
Arribes al teatre i com aquell que no vol la cosa, amb la pregunta “hi ha entreacte?” l’acomodador ja et posa en antecedents quan, molt amablement,  respon: “no, té una durada d’hora i mitja o potser hora i tres quarts, qui ho sap? " . 
Enfiles el passadís amb la certesa de que fins i tot això de l'improvització ben apamada caracteritza als actors que anem a veure. 
Comença la funció i ens trobem immersos en un robatori, el del “Nen Jesús de trona” (que per causes de l’edat de l’ infant, la trona és un estri de primera necessitat).Entre trifulgues i esdeveniments dels personatges (Mossèn Dalmau i l’Antoniu) per esbrinar on para el pobre infantó s’hi teixeixen les busques vitals sobre el perquè la religió cada cop està més allunyada de la societat; i a palpes hi trobem l’etern però molt divertit i curiós debat entre lo humà i lo diví. 
Aquesta “Histèria Sagrada” és una versió fresca, desinhibida i totalment actual de la Història Sagrada. Una obra on el criteri, la serietat i el guió genialment tramat, a la vegada que irreverent i trencador, juga amb un  llenguatge irònic i assequible que des del minut 1 fa bullir l’espectacle ...i això permet connectar plenament  amb el públic. 
En Fermí Fernández (el pallasso blanc) dóna fe a “Mossèn Dalmau” el personatge d’un pobre mossèn que acabarà destruït per la pròpia ambició. Durant l’obra Mossèn Dalmau sembla aportar la part més sensata, la cordura dels valors, l’esperança del que hi creu en Déu per adonar-nos que mai res és el que sembla i que fins i tot les creences és viuen amb dada de caducitat. 
En Toni Albà, crea i recrea el personatge de “l’Antoniu” (l’August) un ex-professor de ciències que està en procés de rehabilitació espiritual. L’Antoniu" home excèntric d’exagerades expressions, ple de colors, camaleònic però a la vegada amb llustroses mostres del seny que ensenya l' universitat de la vida.  
Brutals estan dalt de l’escenari ambdós actors, fent girs inesperats que i construïnt altres personatges com:  Elisabeth, Pretori romà. 
Una obra en la que gratament trobem referències de l’ humor anglès com “l'Escurço Negre” d’en Rowan Atkinson, passant per referències a Charlie Rivel i  tot plegat amb una intensa càrrega de crítica social, del joc de l’ absurd i del compromís amb el públic.  
I “qui va dir que els Monty Python eren morts??”  
Per acabar només podem dir que una hora després que s’acabés “Histèria Sagrada” al Jove Teatre Regina encara ens feia mal la barrada de tant de riure...la Cia d’en Toni Albà ens ha sorprès de manera contundent; mai i dic mai, havíem rigut tant de forma sostinguda en el temps. 
Bravo, bravíssimo per Histèria Sagrada torna a estar en cartellera, al Jove Teatre Regina, a partir del 19 de febrer 
si sou intel·ligents.....no us ho perdreu!!!!! 
 
 

 

 

Comentaris