2 senyores i 10 senyors, al mes d'agost amb Jordi Llavina


2 senyores i 10 senyors, al mes d'agost  
 
amb: 

JORDI LLAVINA

Escriptor, poeta, crític literari i presentador de ràdio i televisió

Montses.- ets home d'estiu?

Jordi Llavina: Ni sí, ni no. M’explico: quan era petit, i fins i tot adolescent, odiava l’estiu. M’avorria, no sabia gaire cap on havia de dirigir els meus passos. A mesura que m’he anat fent gran, l’estiu m’agrada cada vegada més. Però potser m’inclino més aviat per la tardor. Tot i que, ben mirat, ara que tinc 47 anys, m’agraden molt les quatre estacions, i m’agrada encara més que es diferenciïn bé, cosa que sembla cada vegada més difícil.

 
Mts.-a l'estiu consumeixes més o menys art? 

J.LL: En consumeixo en la mateixa mesura que la resta de l’any. Potser tinc més temps per visitar alguna exposició, per anar més al cine (que també és art). Sobre el fet de llegir, no deixo mai de fer-ho...

 
Mts-meló o síndria?

J.LL: Síndria, sí. Però, de tota manera, la meva fruita preferida de l’estiu és el préssec. Especifico (perquè és rellevant): el préssec vermell d’Ordal.

 
Mts.- t'afecta la calor per crear?

J.LL:Detesto la calor: sóc persona de fred. Però quan tinc inspiració, per dir-ne d’alguna manera, creo amb fred, calor, pedregant, plovent o nevant.

 
Mts.-com és el teu dia d'estiu perfecte?

J.LL:Doncs, més o menys, com els que estic vivint aquest estiu: llevar-me d’hora, a tres quarts de set, i, a partir d’aquí, fer una mica el que em rota. Enguany he de treballar molt, però, tot i així, m’ho passo molt bé.

 
Mts.- com influeixen a la teva vida els premis rebuts?

J.LL:De cap manera. No en queda res, d’aquells premis. Ni diners, ni record. Són un reconeixement, els premis. Però l’ambició de la creació va per una altra banda.

Mts.-per tu l'hora perfecte per anar a la platja és ?

J-LL:Vaig molt poc a la platja, però us contestaré: a les vuit del matí d’un dia núvol de novembre o de febrer.

Mts.-del teu darrer treball  3 motius perquè el gaudim aquest estiu.

1. Cal llegir poesia, perquè és el gènere de la intensitat.

2. Contrada, que és com es diu el llibre,  proposa viure d’acord amb la bellesa.

3. I suggereix, encara, per mitjà dels seus versos, no amagar mai el cap sota l’ala, i mirar la realitat de cara, sense subterfugis.

 
Mts.- la cançó perfecte per  un vespre d'estiu és...

J.LL:N’hi ha tantes! Mira, avui us proposaré qualsevol de les que integren l’últim disc de Meritxell Gené, titulat Branques.

Mts.-nous projectes de cara a tardor/hivern?

J.LL:Ara a la tardor, trec un nou llibre de poemes, titulat Matí de la mort. De fet, és una obra significativa, perquè clou la trilogia que vaig començar amb Vetlla i que vaig continuar amb Contrada. Hi ha, també, un projecte novel·lesc, però encara està massa verd.

 
Una conversa que ens deixa amb ganes de més trobades amb un bell amic...entre copes de vi...refugiats a les vinyes del Penedès.

Comentaris

Publica un comentari a l'entrada